Schengenvisumkosten stijgen met 12%: dit is wat u moet weten

Schengen stamp at entry to the Schengen territory at Munich airport, tags: met - CC BY-SA

Schengen stamp at entry to the Schengen territory at Munich airport – CC BY-SA

Uw reis wordt duurder als u een vakantie naar Europa plant. Volgens recente berichten heeft een toename van het aantal aanvragen in verschillende landen een tekort aan slots voor Schengenvisa veroorzaakt.

Bovendien heeft de Europese Unie (EU) vanaf 11 juni 2024 de kosten voor Schengenvisa met 12% verhoogd. Dit geldt voor het populairste soort toeristenvisum, het C-visum voor kort verblijf. De verhoging is het resultaat van een herziening die elke drie jaar vereist is volgens de Schengen Visum Code. De EU rechtvaardigt de aanpassing door te wijzen op de toenemende inflatie en verwerkingskosten voor visa.

Nieuwe tarieven voor Schengenvisa

Volwassenen: €80-€90, of ongeveer $87-$98,

Kinderen (6 tot 12 jaar): €40 tot €45, of ongeveer $43 tot $49.

Nog hogere kosten, tot €135 of €180 afhankelijk van het type visum, kunnen van toepassing zijn op landen die geacht worden de EU-regels betreffende de terugkeer van hun burgers die illegaal in het Schengengebied verblijven, niet na te leven.

De kosten van een Schengenvisum zijn niet significant gestegen sinds 2020, toen ze stegen van €60 naar €80.

Wat betekent dit voor passagiers?

Hoewel de verhoging de kosten voor het reizen iets kan verhogen, zullen de meeste reizigers zich er waarschijnlijk niet noemenswaardig door laten ontmoedigen. Budgetbewuste wandelaars of mensen die herhaaldelijk voor een kort verblijf komen, kunnen meer getroffen worden.

Met deze nieuwe tariefstructuur kan het plannen van een reis naar Europa een kleine aanpassing van het budget vereisen.

Deze verhoging van de Schengenvisumtarieven is een van de manieren waarop de EU zorgt voor een efficiënte verwerking en de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn voor veilig reizen binnen het Schengengebied. Het besluit van de Europese Commissie werd met enige ontevredenheid ontvangen, vooral onder Turkse burgers die hadden gerekend op een visumvrije overeenkomst met de EU.

Ondanks de tariefsverhoging blijft Europa een aantrekkelijke bestemming voor internationale reizigers vanwege haar rijke geschiedenis, diverse cultuur en prachtige landschappen.

European Commission

The European Commission is part of the executive of the European Union . It operates as a cabinet government, with 27 members of the Commission headed by a President. (wikipedia)

European Union

The European Union is a supranational political and economic union of 27 member states that are located primarily in Europe. The Union has a total area of 4,233, (wikipedia)

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *